Cloud security: Hoe desastreuze datalekken voorkomen, ook voor KMO’s

Van een confidentieel loonvoorstel dat op de printer blijft liggen tot een gehackte database: ook voor KMO’s kunnen datalekken desastreuze gevolgen hebben. Met de groeiende vraag naar digitalisering neemt de kans op informatielekken alsmaar toe, al biedt technologie wel enkele handige oplossingen om bedrijfsdata eenvoudiger en doeltreffend te beveiligen.

Digitaliseren en dan vernietigen

Een Document Management System (DMS) biedt niets dan voordelen, zeker op het vlak van veiligheid. Via een DMS wordt de toegankelijkheid van bepaalde documenten beperkt en kan er ten allen tijde opvraagt worden wie bezig is (geweest) met welk document.

Verder is het een goede manier om los slingerende papieren tegen te gaan: eenmaal gedigitaliseerd en bewaard, versnippert men alle gevoelige documenten. Dit biedt een extra garantie om gevoelige datalekken te voorkomen.

Het begint bij een beveiligde IT infrastructuur

Almaar vaker delen en beheren we bedrijfsinformatie digitaal en dat steeds vanop meer mobiele toestellen. Toestellen die werknemers ook onderweg of thuis gebruiken. Handig en efficiënt, maar niet altijd even veilig. Zo verliezen bedrijven al snel het overzicht over wie welke data beheert. En wat als iemand zijn smartphone of laptop verliest?

Het is noodzakelijk een beveiligde omgeving op te bouwen die toelaat om bedrijfsgegevens uit te wisselen zonder risico’s. Dit kan bijvoorbeeld door een VPN-verbinding (een ‘virtueel privénetwerk’). Ook end-to-end-encryptie (E2EE) is onmisbaar wanneer men gevoelige informatie uitwisselt (en welk bedrijf doet dat niet?). End-to-end-encryptie zorgt ervoor dat de afzender en de bestemmeling de verstuurde data, alleen kunnen inkijken. Dubieuze tussenpartijen worden hierdoor hen toegang ontzegt.

Kies voor een sterk wachtwoord(beleid)

Dat medewerkers alleen toegang kunnen krijgen tot de cloud met behulp van een wachtwoord, hoeven we je vast niet uit te leggen. Waan je echter nog niet meteen op het droge: mensen kiezen vaker dan je denkt een wachtwoord dat makkelijk te achterhalen is. Het loont dus zeker om:

  • medewerkers te sensibiliseren over wat een veilig wachtwoord is
  • wachtwoorden regelmatig te (laten) wijzigen
  • uw bedrijfsprocessen beveiligen door gebruik te maken van SSO (Single Sign On)
  • te kiezen voor een cloud-service-provider die twee-factor-authenticatie biedt

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top