Veiligheid zit tussen de oren

De overheid kan mensen via iPhones bespioneren … Britse geheime dienst zit achter hacking Belgacom … Computernetwerk Sony gehackt … De cyberaanvallen die het nieuws halen, zijn spectaculair en gaan doorgaans over grote bedrijven. Dit leidt tot een vals veiligheidsgevoel bij KMO’s. Managing Director Accel Marc De Swaef: “We merken dat KMO’s veel te weinig aandacht en budget besteden aan IT-veiligheid. Ze onderschatten de gevaren en weten vaak niet dat beveiliging soms eenvoudig kan en voor elk budget haalbaar is. Met een online test willen we het bewustzijn voor IT-veiligheid vergroten.”

Meeste KMO’s lopen onverantwoord risico op cyberaanval

Je zoekt geen oplossing voor een probleem dat je niet herkent. In dat opzicht zit veiligheid wel degelijk tussen de oren. Het bewustzijn komt er dan pas als het fout loopt. Bijvoorbeeld als je bedrijf aangevallen wordt door een cryptolocker virus. In enkele seconden tijd worden al je data geëncrypteerd: enkel als je harde bitcoins betaalt, krijg je de sleutel in handen die je gegevens terug kan decrypteren. Marc De Swaef: “Dit is geen fictief voorbeeld. Integendeel. Heel recent riepen verschillende bedrijven hiervoor onze hulp in.”

Voorkomen is beter dan genezen

Jean-Luc Dehaene vond dat je de problemen pas moest aanpakken als ze zich voordoen. Dat werkt misschien in de politiek, maar voor IT is het zeker geen juiste strategie. KMO’s moeten er zich juist bewust van worden dat de aandacht voor veiligheid verder moet gaan dan reageren op incidenten.
Bijvoorbeeld door het invoeren van multifactor authentificatie, zodat enkel de juiste gebruikers de vereiste bedrijfsapplicaties veilig kunnen activeren.

“Inloggen met een token of met een code die je op je smartphone krijgt, maakt het leven iets moeilijker”, geeft Marc De Swaef toe. “Maar het is een zeer doeltreffende, erg eenvoudige en budgetvriendelijke maatregel waarmee je veel ellende en onnodige kosten kan besparen. Veiligheid is overigens enkel doeltreffend als je ze doorvoert op alle niveaus, zowel op het niveau van producten, processen als mensen. En als je het veiligheidsniveau ook permanent monitort.”

Bent u veilig bezig?

De eerste stap naar veiligheid begint met het herkennen van de risico’s. Want niemand klimt op een wankele ladder. Toch gebeuren er ongevallen, door onderschatting of gewenning. Zo gaat het met IT-veiligheid ook. Je kan de risico’s pas vermijden als je je bewust bent van de gevaren.

Met volgende eenvoudige test kan je op twee minuten tijd inschatten hoeveel risico je bedrijf loopt. We stellen je elf vragen, waarop je telkens een score krijgt van maximaal tien punten. Op het einde van de test krijg je een score die aangeeft hoe goed of hoe slecht je bezig bent op het vlak van security. Let wel: het gaat om een indicatie, niet om een waterdichte audit.

Doe nu de test

Deze test is ondertussen niet meer actief.

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top