IT-infrastructuur
Infrastructuur

Wat is redundantie, en waarom is het belangrijk?

16/04/2021 - 4 min read

Redundantie is een term die men vaak hoort als het over ICT gaat. Maar wat is het precies en wat is het voordeel van een redundante ICT-omgeving?

Redundantie duidt op het ontdubbelen van ICT-infrastructuur. Met andere woorden: cruciale systemen in de ICT-infrastructuur worden dubbel voorzien. Op die manier blijft bij het uitvallen van één systeem het geheel wel goed functioneren omdat een andere systeem de taken overneemt.

Moet alles redundant zijn?

Men kan hier heel erg ver in gaan. Maar uiteraard moet er een risico afweging gebeuren hoe zinvol het is om alles redundant te maken. Om die oefening voor uw bedrijf te maken is het verstandig om hierover na te denken aan de hand van een aantal scenario’s zoals:

  • Wat als het internet uitvalt?
  • Wat als de server het begeeft?
  • Wat als er een laptop kapot is?
  • Wat als de lokale back-up niet meer werkt?
  • Wat als de elektriciteit uitvalt?
  • Wat als er een switch stuk is?

Voor elk van deze vragen moet u uitmaken of het gevolg hiervan al dan niet aanvaardbaar is voor uw bedrijf. Mogelijk is het aanvaardbaar dat 1 iemand een halve dag niet kan werken, maar het is niet aanvaardbaar dat het hele bedrijf een halve dag niet kan werken. Met andere woorden: weegt de kost op tegen het voordeel? Langere tijd niet kunnen werken kost immers ook handenvol geld.

Redundantie: verduidelijking met enkele voorbeelden

  • Zonder internet kan er wellicht niemand werken in uw bedrijf tenzij u bijvoorbeeld een marktkramer bent en enkel cash betalingen ontvangt. U kan bijvoorbeeld een Telenet en een Proximus internetlijn voorzien. De ene lijn neemt automatisch over als de andere geen connectiviteit meer heeft.
  • Misschien kan uw bedrijf wel een dag verder zonder printer. Of misschien staan er wel 2 printers op de werkvloer en kan iedereen tijdelijk op dezelfde printer afprinten als er één niet beschikbaar is.
  • Als de laptop van een medewerker stuk gaat kan die medewerker niet verder werken. U kan een reservetoestel voorzien dat altijd klaarstaat. Of u neemt er vrede mee dat uw medewerker voor X tijd niet kan werken. Of de medewerker kan van thuis op zijn eigen pc verder werken.

Niet alles moet dus “redundant” zijn. Het gaat erover om zogenaamde single points of failure te elimineren. Een single point of failure is een onderdeel van een systeem dat, als het faalt, ervoor zorgt dat het hele systeem niet meer werkt. Met enige creativiteit kan u voor veel van bovenstaande scenario’s een oplossing bedenken zodat er toch verder gewerkt kan worden.

Welke systemen voor uw bedrijf cruciaal zijn is meestal afhankelijk van uw specifieke noden en voorkeuren of van de sector waarin u actief bent. Zo is een printer wél cruciaal voor een retail bedrijf dat zijn rekeningen moet kunnen printen. En hoge beschikbaarheid van een server is heel cruciaal in een woon- en zorgcentrum waar men digitaal het medisch dossier moeten kunnen inkijken.

Denk dus na welke onderdelen in uw netwerk een serieus probleem kunnen veroorzaken als ze plots niet meer werken: servers, switchen, firewalls, pc’s, printers, back-ups, elektriciteit, …

Redundantie en de cloud

Als het gaat over applicaties en servers biedt de cloud een pak meer zekerheid naar hoge beschikbaarheid (high availability of HA) toe dan servers in eigen beheer. Een datacenter covert voor u immers al een heleboel zaken als:

  • Noodstroomvoorziening
  • Failover (is het voorzien van een 2de server die overneemt als de primaire server uitvalt)
  • Mogelijke redundantie van de volledige infrastructuur in het datacenter naar een 2de locatie

Op die manier kan u ervan uitgaan dat uw applicaties in de cloud (quasi) altijd beschikbaar zijn. Die beschikbaarheid wordt uitgedrukt met zogenaamde “nines”. Zo heeft een datacenter met three nines (99,9%) availability een maximale downtime van 8,77 uur per jaar. Four nines geeft een maximale downtime van 52,6 minuten, enz.

Als u uw applicaties in de cloud gebruikt, heeft u met andere woorden al geen zorgen meer over de beschikbaarheid. Maar het single point of failure kan dan bijvoorbeeld uw laptop zijn die uitvalt of het feit dat u geen internet heeft.

Conclusie

Goed nadenken over wat cruciaal is voor uw bedrijf is de boodschap. Onze business consultants staan u met raad en daad bij om een voor uw bedrijf zo goed mogelijke oplossing te bedenken die het juiste evenwicht vindt tussen kosten en baten.

Emanuel van der Aalst

Verstevig de continuïteit in je bedrijf met een redundante IT-opstelling

Emanuel van der Aalst
Chief Evangelist
Schrijf je in

Tips en nieuws, elke maand in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang handige tips voor jouw IT!