REMOTE SUPPORT

Heb ik een SSD-harde schijf nodig?

Home / Nieuws / Heb ik een SSD-harde schijf nodig?
Heb ik een SSD-harde schijf nodig?
 
Heb ik een SSD-harde schijf nodig?
24 december 2015 , in Alles, IT-infrastructuur
U heeft de term wellicht al eens horen vallen: ‘een SSD’. “Steek een ‘SSD’ in je pc en dan zal hij veel sneller werken.” In dit artikel lichten we graag toe wat een SSD (Solid State Drive) exact is en wat de voordelen zijn.

Wat is een SSD?

Terwijl een traditionele harde schijf werkt o.b.v. magnetische opslag, werken SSD’s o.b.v. flashgeheugen. Kenmerkend voor flashgeheugen is dat er geen bewegende onderdelen gebruikt worden die wel in traditionele harde schijven zitten (vb. een roterende schijf, bewegende lees- en schrijfkoppen, …). Hierdoor treden er quasi geen mechanische fouten meer op en kunnen gegevens, onafhankelijk van waar ze zijn opgeslagen op de schijf, altijd even snel gevonden worden. 

Veel sneller

SSD’s zijn snel. Aanzienlijk veel sneller dan een ‘gewone’ harde schijf. En laat nu net die harde schijf meestal de belangrijkste bottleneck zijn in uw computer. U kan beschikken over de snelste processor en vele GB’s RAM-geheugen, als uw harde schijf deze snelheid niet kan volgen blijft uw pc traag. Wie kiest voor een SSD, kiest voor productief werken met een pc die veel sneller opstart en reageert.

Schokbestendig

Omdat in SSD’s geen bewegende onderdelen zitten, zijn ze ook schokbestendig. Bij traditionele magnetische schijven kan een harde schok schrijffouten veroorzaken en je data ‘corrupt’ maken. Of erger nog, de hele mechaniek van de schijf kan stuk gaan. Met een SSD schijf zal dit niet meer gebeuren.

Zijn er ook nadelen?

Een SSD kost meer dan een klassieke harde schijf, waardoor sommige mensen minder geneigd zijn om over te schakelen. De prijs die u betaalt verschilt nog altijd behoorlijk voor een vergelijkbare capaciteit. Maar u krijgt er wel veel voor terug.

Moet ik mijn pc nu upgraden?

Een SSD is de beste upgrade voor uw pc. Zeker in bedrijfsomgeving waar u snel en productief moet kunnen werken is een SSD geen overbodige luxe. Het is niet zonder reden dat Accel voor nieuwe pc’s en laptops altijd een SSD adviseert.

Of u uw pc moet upgraden is ook een persoonlijk keuze en afhankelijk van hoe u uw pc en data gebruikt. Staan uw data bijvoorbeeld in de cloud en heeft u weinig of geen data lokaal op uw pc, dan zal u zeker gewonnen zijn voor de snelheid waarmee uw pc zal opstarten met een SSD. Heeft u echter veel lokale data en dus veel storage ruimte nodig, dan wordt een SSD een minder interessante keuze.
 
Twijfelt u? Neem zeker contact met uw account manager die u het juiste advies kan geven.