REMOTE SUPPORT

Staan ook uw logins open en bloot op internet? Wat u moet weten over Gotcha

Home / Nieuws / Staan ook uw logins open en bloot op internet? Wat u moet weten over Gotcha
Staan ook uw logins open en bloot op internet? Wat u moet weten over Gotcha
 
Staan ook uw logins open en bloot op internet? Wat u moet weten over Gotcha
09 april 2018

Graag vestigen wij uw aandacht op de website http://gotcha.pw, die vorige week online ging en maar liefst 1,4 miljard gelekte paswoorden toont.

Waarover gaat het

De website http://gotcha.pw werd publiek gemaakt, waarin een hele lijst aan gehackte paswoorden te consulteren zijn. Ondertussen werd de zoekfunctie van deze site wel (tijdelijk?) op inactief gezet. Je kan je e-mail adres nog wel opzoeken via https://haveibeenpwned.com/.

Concreet is deze lijst opgemaakt uit verschillende gelekte logingegevens die werden gebruikt op diverse online websites en services.

Enkele voorbeelden van gehackte gebruikersdatabanken:

Accel is reeds op de hoogte van het bestaan van zulk een databank. Deze is namelijk nagenoeg dezelfde als een eerder gepubliceerde lijst, te consulteren op https://haveibeenpwned.com/ (sinds oktober 2013). Deze websites hebben dan ook als hoofddoel om mensen bewust te maken van de problematiek en om een sterk en gevarieerd paswoordgebruik aan te moedigen.

Wat te doen

1. Variatie op sterk paswoord We adviseren om, bij het aanmaken van profielen op andere websites en webshops, steeds een ander sterk paswoord te gebruiken dat, volledig anders is, of een variatie bevat, op uw hoofdwachtwoord.

Wat is een sterk paswoord?

Wachtwoorden die gebruik maken van minstens:

  • 1 Hoofdletter
  • 1 Cijfer
  • 1 Leesteken
  • 12 characters (of meer) bevat

2. Gebruik een paszin in plaats van een paswoord

Wij raden bijvoorbeeld aan om een paszin te maken, in plaats van een paswoord. Moeilijker te achterhalen en daarom niet moeilijker te onthouden. Gebruik bijvoorbeeld een stuk tekst uit je favoriete liedje.

3. Gebruik een tweede factor

Het gebruik van 2-factor authenticatie zorgt voor een toegangsprocedure aan de hand van iets wat je 'weet' (paswoord) en iets wat je 'hebt' (Token, SMS, code, ...) en biedt dus een betere beveiliging.

4. Gebruik een paswoord manager Gebruik een paswoord manager om veilig uw paswoorden bij te houden. Vraag een oplossing aan uw account manager. Als u hierover vragen heeft of de beveiliging binnen uw bedrijf wil verhogen neem dan contact met Accel.