REMOTE SUPPORT

Wat kan single-sign-on (SSO) betekenen voor uw bedrijf?

Home / Nieuws / Wat kan single-sign-on (SSO) betekenen voor uw bedrijf?
Wat kan single-sign-on (SSO) betekenen voor uw bedrijf?
 
Wat kan single-sign-on (SSO) betekenen voor uw bedrijf?
24 juli 2019

De gemiddelde kmo gebruikt vandaag meer dan 3 software applicaties, elk met een eigen login en paswoord. Soms kan het aantal verschillende login gegevens zo oplopen dat je er zelf niet meer wijs uit raakt. Als gevolg daarvan gaan sommige gebruikers hun gebruikersnamen en paswoorden opschrijven op een post-it. Maar dat is absoluut niet veilig. Iedereen die de post-it in handen krijgt, krijgt zo immers toegang tot de bedrijfsapplicaties en -data. Met single sign on (SSO) is dit probleem op te lossen.

Wat is single sign on

Single sign on laat gebruikers toe om verschillende applicaties te gebruiken door zich te authenticeren bij één centrale authenticatiebron. Gebruikers loggen met andere woorden aan op hun werkplek met hun persoonlijke login en paswoord (kortwerg “credentials”) en krijgen meteen ook toegang tot alle overige systemen en applicaties die ze gebruiken.

Single sign on en Microsoft

De centrale Microsoft gebruikersdatabank heet Active Directory. Systemen als Windows File Server, Exchange en/of Sharepoint kunnen daardoor automatisch aanloggen op basis van Active Directory. Maar ook sommige externe, niet-Microsoft, applicaties kunnen tegenwoordig gebruik maken van dit systeem (zoals het voorbeeld hieronder van GoToMeeting) als de applicatie op zich dit ondersteunt.

Is SSO veilig?

Met single sign on moeten gebruikers nog maar 1 login en paswoord onthouden en is er ook geen reden om dit nog op te schrijven. Langs de andere kant schuilt er ook wel het gevaar dat als iemand die ene login te pakken krijgt, hij toegang krijgt tot alle systemen. Daarom doet u er goed aan om SSO extra te beveiligen door middel van two factor authentication.

SSO iets voor uw bedrijf?

Of SSO een goede oplossing is voor uw bedrijf hangt af van de organisatie van uw ICT-infrastructuur. Als alle applicaties van dezelfde leverancier zijn (bijvoorbeeld Microsoft), dan kan je gemakkelijk met één authenticatiebron werken. Voor de meeste bedrijven zal dit echter niet het geval zijn en moet onderzocht worden hoe de verschillende systemen efficiënt aan mekaar gekoppeld kunnen worden op een veilige manier, die ook voor de gebruiker werkbaar is.